Amplificarea impactului nostru asupra exploatării: Actualizare privind programul „Victim Navigator”

January 22, 2021

De Crăciun, am sprijinit-o pe Maria* în timp ce se întorcea acasă, în România, pentru a depune mărturie împotriva traficanților care au dus-o în Marea Britanie și au obligat-o să fie exploatată sexual. Cu ajutorul navigatorilor pentru victime din Marea Britanie și al noului nostru birou din România, Maria a depus cu curaj mărturie împotriva exploatatorilor săi. Dovezile sale vitale au dus acum la formularea de acuzații împotriva celor suspectați că au înrobit-o. Unul dintre ei a fost arestat și alți doi se află sub control judiciar.

Până în prezent, impactul programului Navigator în Regatul Unit include 1 923 de cazuri potențiale de sclavie modernă analizate, 106 victime îngrijite cu planuri complete de sprijin, 64 de suspecți de exploatare arestați în cazuri sprijinite de navigatori și 1 731 de profesioniști din prima linie instruiți în cele mai bune practici de identificare și îngrijire a victimelor.

La începutul anului 2021, am recrutat patru noi navigatori, iar alții sunt în curs de recrutare. Cu acești navigatori suplimentari, Justice and Care este acum încorporat în forțele de poliție și de frontieră din întreaga țară, inclusiv cel mai nou parteneriat al nostru cu Poliția metropolitană și numirea unui navigator specializat în victimele copiilor pentru Poliția Essex.

„Este un privilegiu să putem sprijini victimele să își reconstruiască viața.”
– Victim Navigator, Poliția metropolitană

Odată ce toată echipa va fi în funcțiune, ne așteptăm ca, împreună, să ajute la examinarea a peste 7 500 de cazuri potențiale de sclavie pe an, să sprijine 335 de victime și să ajute la arestarea a peste 200 de traficanți.

Provocările cu care ne confruntăm sunt uriașe. Anul trecut, folosind un nou instrument de analiză a datelor poliției, am estimat că ar putea exista cel puțin 100.000 de victime ale sclaviei în Regatul Unit, numărul real fiind probabil chiar mai mare. Viziunea noastră este ca guvernul britanic să implementeze programul Navigator în toate forțele de poliție din Regatul Unit, pentru a transforma răspunsul național la sclavia modernă și pentru a pune capăt acestei infracțiuni îngrozitoare.

Suntem hotărâți să ne păstrăm speranța și suntem neobosiți în activitatea noastră de a reduce influența sclaviei și de a ajuta la aducerea libertății victimelor.