Criza din Ucraina: Ce se întâmplă și ce facem?

March 4, 2022

Suntem îngroziți și profund îngrijorați de invazia ilegală a Rusiei în Ucraina. Nu există cuvinte, ci doar o tristețe profundă și dorința de a face ceva pentru a-i ajuta pe cei afectați.

Una dintre locațiile spre care se îndreaptă femeile și copiii, precum și bătrânii, care au fost strămutați de război, este România. Suntem foarte îngrijorați de riscul ca traficanții să profite de aceste persoane vulnerabile care trec granița – echipa noastră face tot ce poate pentru a ajuta.

Ce se întâmplă?

Sute de mii de cetățeni ucraineni sunt strămutați, iar peste un milion au părăsit deja țara. În România, se crede că 50% dintre cei care trec granița sunt copii neînsoțiți. Din punct de vedere istoric, copiii refugiați ar fi trebuit să fie însoțiți de un adult, dar în cazul celor de peste 14 ani care intră în România, aceștia sunt tratați ca adulți și li se permite să intre în țară.

Îngrijorările noastre

Prin propria noastră activitate, am sprijinit victimele sclaviei moderne din Ucraina în mai multe rânduri, iar această țară este o rută cunoscută pentru traficul de persoane în Regatul Unit. Din nefericire, știm, de asemenea, că traficanții profită de cei mai vulnerabili, iar războiul îi face pe oameni – în special pe refugiați – cu atât mai vulnerabili. Acest război este un moment prielnic pentru ca traficul de persoane să prospere.

Mai mult decât atât

Traficanții profită de criză. Există deja rapoarte anecdotice în rândul ONG-urilor conform cărora femeile și copiii ucraineni sunt ținta traficanților. De exemplu, există rapoarte despre bărbați care oferă locuri de muncă și transport persoanelor vulnerabile. Deși nu putem verifica aceste rapoarte, ele se încadrează în modus operandi-ul celor care se ocupă cu sclavia modernă și de traficul de persoane.

Ce facem?

Anul trecut, Justice and Care România a co-fondat Platforma Protect (un grup de lucru național format din 20 de ONG-uri), utilizată pentru a contribui la asigurarea unei migrații sigure. În prezent, folosim platforma pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili la trafic.
Prin intermediul publicității direcționate către cei aflați la punctele de intrare cheie de-a lungul frontierei dintre Ucraina și România – cu un număr estimat de aproximativ 250 000 de persoane, folosim mesajele și rețelele sociale pentru a direcționa aceste persoane către Platforma Protect.
Acest lucru le va permite celor vulnerabili la trafic să acceseze resurse și informații despre cum să rămână în siguranță. Mesajele noastre vin în sprijinul ucrainenilor care intră în România, precum și al cetățenilor români care ar dori să ofere sprijin.