DEPARTE DE CASĂ? TE VREM ÎN SIGURANȚĂ
October 14, 2024
Lansarea campaniei națională de informare și prevenire a traficului de persoane.
Campania se va derula în perioada 14 – 18 octombrie 2024, în contextul Zilei Europene de luptă împotriva traficului de persoane, marcată anual la data de 18 octombrie.
Peste 5,7 milioane de români trăiesc peste hotare, marea majoritate fiind de vârstă activă, iar 3,9 milioane români trăiesc și muncesc în țările Uniunii Europene. Exploatarea prin muncă și traficul de persoane sunt riscuri reale, în special atunci când oamenii nu își cunosc drepturile, modalitățile în care pot cere ajutor sau metodele prin care pot fi ademeniți de către traficanți.
Anual autoritățile identifică și salvează aproximativ 450-500 de victime ale traficului de persoane, însă această cifră reprezintă doar o parte din fenomenul ascuns al exploatării prin muncă. Principalele țări de destinație în care au fost exploatați prin muncă cetățenii români în 2023 sunt: Marea Britanie, Germania, Franța și Spania.
Pentru a veni în sprijinul oamenilor cu informații, care îi pot feri de riscuri grave de exploatare și abuz, în contextul Zilei Europene de luptă împtriva traficului de persoane, Justice and Care Romania, cu sprijinul structurilor Ministerului Afacerilor Interne pune la dispoziția românilor care călătoresc în Europa pe frontiera terestră (Nădlac, Borș, Cenad, Petea) și în principalele aeroporturi internaționale din România (București, Cluj, Iași, Timișoara, Sibiu), 20.000 de pliante cu informații vitale despre:
- Drepturile angajaților români în țările europene
- Drepturile și serviciile de care pot beneficia victimele traficului de persoane.
Materialele informative sunt distribuite călătorilor români cu sprijinul ofițerilor de poliție de frontieră și, suplimentar, un material video despre riscurile traficului de persoane și drepturile angajaților români în strainătate va fi difuzat pe platformele de socializare ale Ministerului Afacerilor Interne, Justice and Care și ale partenerilor. Invităm media televizuală să se alăture demersului nostru pentru siguranța românilor care muncesc sau își caută un loc de muncă în străinătate, în perioada 14 – 18 octombrie 2024.
Pe parcursul saptămânii dedicate conștientizării fenomenului traficului de persoane (14-18 octombrie), vor fi organizate o serie de evenimente de prevenire și informare în teren la care vor participa reprezentanți ai Justice and Care, IGPF, ANITP, Ambasada Marii Britanii la Bucuresti dupa cum urmează:
- 14 octombrie – Aeroportul Internațional Henri Coandă,
- 15 octombrie – Aeroportul Internațional din Timișoara,
- 16 octombrie – Aeroportul Internațional din Iași.
Inițiativa benficiază de sprijinul Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la București, fiind parte din proiectul implementat de Justice and Care Romania în domeniul prevenirii traficului de persoane și asistenței victimelor, finanțat de UK Home Office.
Informații de background:
Peste 5,7 milioane cetățeni români trăiesc în străinătate[1], conform datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Externe, pe baza datelor puse la dispoziție de către autoritățile statelor de reședință responsabile de evidența străinilor, la finalul anului 2021. Dintre aceștia, 3,9 milioane sunt stabiliți pe teritoriul Uniunii Europene.
Principalele țări de destinație preferate de cetățenii români sunt Italia, Spania, Marea Britanie, Germania, SUA, Canada, Belgia, Austria, Irlanda, Franța. Grupa de vârstă majoritară este cuprinse între 20 – 54 de ani, grupă de vârstă ce poate fi corelată etapei active de viață și, implicit angăjării în câmpul muncii. Numărul cetățenilor români de sex feminin este mai mare decât al celor de sex masculin la nivel general, în timp ce pe etapa grupa activă de viață, numărul bărbaților este ușor mai mare.
Statistici:
[1] În privința dimensiunii reale a comunității române din străinătate, aceste cifre au un anumit grad de relativitate: cetățenii români care au dobândit și cetățenia statului de reședință, nu apar în evidențele oficiale de pe plan local ca cetățeni români. Cetățenii români care nu și-au reglementat legal situația jurifică în raport cu statul de reședință. Directiva 2004/38/CE conține norme imperative și unitare cu privire la înregistrarea șederii pe termen lung a cetățenilor Uniunii pe teritoriul statelor membre de reședință.