Traficant încarcerat pentru opt ani după ce a mărturisit că a comis infracțiuni de trafic de persoane

July 7, 2023

Un bărbat a fost condamnat la opt ani de închisoare după ce a mărturisit că a traficat două persoane pentru a le supune la muncă forțată, iar Justice and Care i-a sprijinit pe supraviețuitori să obțină dreptate.

Marian Mustafa a promis două locuri de muncă în Marea Britanie unor bărbați români, dar apoi i-a abuzat prin înșelăciune, obligare la plata datoriilor și violență.

Când au ajuns în Marea Britanie, le-a luat documentele de identitate, toate cardurile bancare și numerele PIN și le-a furat banii. Unul dintre supraviețuitori a declarat că a fost lovit cu piciorul și a fost supus la abuzuri verbale regulate din partea lui Mustafa, în timp ce celălalt bărbat a spus că a fost lovit cu pumnii.

Mustafa, tot din România, a fost arestat de Gangmasters and Labour Abuse Authority (GLAA) în iulie 2019, în timpul unei operațiuni desfășurate împreună cu poliția din Cambridgeshire, în Peterborough. El a fost inculpat în 2020, dar a fugit în România și a fost arestat și arestat preventiv la întoarcerea sa în 2022.

Cei doi supraviețuitori, acum în vârstă de 50 de ani, au fost inițial protejați de GLAA, înainte ca Victim Navigator, din cadrul Justice and Care să înceapă să le ofere sprijinul, și să lucreze cu ei susținându-i inclusiv în procesul de justiție penală.

Susținerea din partea Victim Navigator în tribunal s-a încheiat cu Mustafa pledând vinovat de trafic de persoane, muncă forțată și exploatare.

Acesta a recunoscut acuzațiile formulate în temeiul secțiunilor 1 și 2 din Legea privind sclavia modernă, de aranjare sau facilitare a călătoriei a două persoane în vederea exploatării acestora, atunci când a apărut joi în fața Peterborough Crown Court.

Pe lângă o pedeapsă de opt ani de închisoare, Mustafa a primit un ordin de prevenire a sclaviei și a traficului de persoane (STPO) – un ordin care se aplică atunci când există riscul ca acuzatul să comită o altă infracțiune de sclavie sau de trafic de persoane și să reprezinte un risc de prejudiciere a publicului în acest sens. În conformitate cu STPO, Mustafa trebuie să trăiască sub diverse restricții în următorii 12 ani.

Debi Lloyd, director de programe europene la Justice and Care, a declarat: „Cei doi bărbați din acest caz au fost supuși unor abuzuri îngrozitoare și au dat dovadă de un curaj imens în colaborarea cu GLAA pentru a obține dreptate. Este un privilegiu pentru noi să-i ajutăm să înceapă să-și reconstruiască viața. ‘Salutăm această sentință și sperăm că transmite un mesaj traficanților că vor fi urmăriți’.

Jen Baines, ofițerul principal de investigații al GLAA, a adăugat: „Suntem incredibil de mândri că am adus acest infractor în fața justiției și am dori să le mulțumim tuturor ofițerilor și martorilor din acest caz, în special victimelor noastre incredibil de curajoase. Aceasta este o sentință exemplară, care demonstrează natura gravă a acestor infracțiuni.

‘Din păcate, acest tip de control în care lucrătorii sunt împinși și apoi controlați de datorii este o tactică comună folosită de traficanți. Odată ajunse în Marea Britanie, victimele sunt adesea lăsate în situații de neajutorare, prinse în capcană încercând să plătească datorii considerabile, fără nicio modalitate de a scăpa.’

Be the first to hear

From invitations to powerful stories, our emails are packed with news that you won’t want to miss.