Programul Pilot Victim Navigator UK

August 21, 2018

Maria*, în vârstă de 17 ani, se bucurase de ziua de școală în România, dar aceasta s-a transformat rapid într-un coșmar după ce a plecat acasă la o prietenă. Acolo a fost răpită de traficanți și dusă în Marea Britanie.

Infractorii au obligat-o să folosească un pașaport fals, prezentând-o ca având 21 de ani. I s-a spus că se îndreaptă spre un loc de muncă în domeniul curățeniei la un hotel, dar în schimb a fost dusă la un bordel din Birmingham, unde a fost obligată să întrețină relații sexuale cu mai mulți bărbați. A fost bătută, amenințată cu cuțite și închisă în cameră.

Povestea Mariei nu este rară. În Marea Britanie există mii de victime ale traficului de persoane, inclusiv persoane forțate să lucreze în bordeluri, spălătorii de mașini, baruri de manichiură și în ferme.

Dar, în ciuda numărului tot mai mare de victime, condamnările pentru trafic de persoane rămân mult prea puține. Acesta este motivul pentru care Justice and Care a lansat un parteneriat de pionierat cu două forțe de poliție, plasându-i pe lucrătorii noștri în centrul echipelor de investigație – pentru a se implica cu supraviețuitorii și a-i ajuta să obțină dreptate.

Doi navigatori pentru victime au fost angajați pentru a lucra cu ofițerii din cadrul poliției din Surrey și din Kent, urmând ca și alte forțe să ia parte la programul pilot la începutul anului viitor. Navigatorii vor contribui la furnizarea de cunoștințe de specialitate despre sclavie pe măsură ce se desfășoară investigațiile și vor oferi sprijin supraviețuitorilor în procesul de recuperare.

Trauma extremă cu care se confruntă victimele, amenințările cu acte de violență și condiționarea psihologică fac dificilă investigarea infracțiunii și succesul urmăririi penale. Se speră că aceste roluri vor ajuta victimele să aibă acces la ajutorul de care au nevoie și vor sprijini eforturile poliției de a-i aduce pe cei responsabili în fața justiției.

Proiectul pilot va dura inițial doi ani, iar cadrele universitare de top din domeniul sclaviei vor contribui la evaluarea succesului programului. Directorul pentru Europa și SUA, Christian Guy, spune că proiectul este interesant pentru cei care încearcă să combată această infracțiune:

Suntem încântați de reacția ofițerilor de poliție și a procurorilor de rang înalt, mulți dintre ei dorind să lucreze cu noi. La fel ca și noi, aceștia consideră că sprijinul acordat victimelor și nevoia de consiliere specializată în cadrul investigațiilor reprezintă o activitate esențială pentru a avea succes în Regatul Unit.

Din fericire, Maria a fost salvată de poliție și a putut fi înapoiată familiei sale, care a crezut că a murit. Maria spune că a întâlnit zeci de alte femei românce forțate să intre în sclavie sexuală în timp ce era deținută în Birmingham.